Vlaanderen blijft geld pompen in promotie van vlees

De Europese farm-to-forkstrategie die in het najaar van 2021 werd goedgekeurd, beoogt een milieuvriendelijke landbouwsector. Om de doelstellingen te bereiken moeten de productie en consumptie van vlees naar omlaag. Zowel Europa als Vlaanderen blijven intussen geld pompen in de promotie van vleeswaren.

Om de voedselzekerheid in Europa te garanderen is in de begroting van de Europese Unie 365 miljard euro ingeschreven voor landbouw in de periode 2021-2027. Los van het coronaherstelfonds is dat 28,5% van het totale budget. Dat geld wordt onder meer ingezet voor het telen van gewassen en de vleesproductie.

Veeteelt blijft een van de zwaarst gesubsidieerde landbouwsectoren. Niet alleen om de productie van vlees en zuivel te financieren, maar ook voor promotiecampagnes voor de consumptie van dierlijke producten. Zo’n 70% van de Europese landbouwgronden wordt gebruikt in functie van de veeteelt. Ongeveer 59% van de graanproductie en 88% van de sojaproductie verdwijnen in veevoeder. Ook maïs, koolzaad en zonnebloempitten worden voornamelijk geteeld in functie van de vee-industrie.

Lees meer op Apache.be