sick dog

De criminele praktijken van de puppyhandel

De hond is al sinds mensenheugenis trouw gezelschap. Terwijl hij vroeger werkte voor zijn baasje, wordt hij vandaag door het hele gezin verwend. Zowel zijn gewijzigde status, modegrillen als online verkoopplatforms zorgen ervoor dat de vraag naar schattige puppy’s blijft stijgen. Zo groeide de hondenhandel het afgelopen decennium zelfs uit tot een lucratieve business die bijna even winstgevend is als de handel in wapens en drugs.

Vooral Oost-Europese landen specialiseren zich in het kweken van honden, waardoor ook ons land overspoeld wordt met puppy’s uit Slowakije, Tsjechië en Hongarije. De kwaliteit van deze dieren is echter ondermaats. Malafide kwekers laten zieke teven in de meest walgelijke omstandigheden mentaal en fysiek zieke puppy’s baren.

Gewetenloze fokkers

Met vaak vervalste paspoorten vertrekken deze jonge honden richting Belgische dierenwinkels en hondenhandelaars, om ze door te verkopen aan onwetende consumenten.

Hoewel de Belgische overheid weet dat Oost-Europese handelaars te vaak zieke honden ons land binnenbrengen, is het een fluitje van een cent om ze en masse naar ons land te exporteren. Een voorbeeldwetgeving met ondoeltreffende en lakse controles helpt deze gewetenloze fokkers en criminele verkopers om hun zaak draaiende te houden.

Bovendien zorgt de onlineverkoop via advertentieplatforms en social media er ook nog eens voor dat ze onopvallend hun handeltje verder kunnen uitbreiden.

Kaart geregistreerde honden 2016 (DogID)

Kaart geregistreerde honden 2016 (© DogID)

Apache sprak de afgelopen weken met dierenartsen, advocaten, specialisten terzake en bevoegde overheden. We namen ook contact op met 300 mensen die in 2016 een pup uit Slowakije aanschaften. Leeft hun viervoeter nog? Heeft het dier fysieke of mentale problemen? Klopt de informatie op het paspoort?

Vanaf vandaag berichten we elke donderdag, in een vijfdelige reeks, over deze criminele praktijken.

Want een ding is alvast zeker: er schort bijzonder veel aan de puppyhandel. Dagelijks slagen erkende kwekers-handelaars, met goedkeuring van de overheid, erin om mensen te misleiden. We geven u alvast een goede raad: denk twee keer na voordat u de komende feestdagen een puppy aanschaft.

Lees het volledige dossier op Apache.be