Populaire maatregelen staan doortastend dierenbeleid in de weg

De voorstellen van Vlaams minister Ben Weyts om dierenverwaarlozing en -mishandeling strenger te bestraffen is de zoveelste populaire maatregel die een mak beleid moet camoufleren. Er zijn andere maatregelen mogelijk om het dierenleed in Vlaanderen te beperken, al zijn die allicht minder populair.

“Wie niet horen wil, zal moeten voelen”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), verwijzend naar de het voorontwerp van decreet met kersverse maatregelen om dierenmishandeling en -verwaarlozing de wereld uit te helpen. “Strengere straffen moeten ontradend werken en leiden tot gedragsverandering. Dieren moeten met respect behandeld worden.”

Toch kan de minister ook andere maatregelen nemen om het dierenleed in Vlaanderen te beperken, hoewel die misschien minder populair zijn. Toen in maart 2020 in de eerste coronagolf enkel de essentiële winkels de deuren mochten openhouden, zochten veel handelaars naar manieren om hun zaak draaiende te houden. Terwijl het voor bloemenwinkels onmogelijk bleek om aan huis te leveren, was het voor hondenhandelaars wel toegestaan om puppy’s online aan te bieden.

Lees verder via deze link.