Landbouwsector misbruikt oorlog in Oekraïne om afbouw veestapel te blokkeren

De belangrijkste Europese landbouwvereniging en lobbygroep Copa-Cogeca misbruikt de oorlog in Oekraïne in een poging om de veevoerproductie op te drijven. Met de start van de federale taskforce agrivoeding springt de Boerenbond mee op de kar. Niet om de veestapel af te bouwen, maar wel om de Europese farm-to-forkstrategie die ons voedselsysteem milieuvriendelijker zou moeten maken in de wacht te zetten.

Never let a good crisis go to waste. Dat vond Winston Churchill en dat vindt ook de belangrijkste Europese landbouwvereniging Copa-Cogeca. De invasie in Oekraine, de graanschuur van Europa, doet de prijzen van veevoer de hoogte ingaan. Door het conflict staat de voedselzekerheid in Europa en daarbuiten op het spel. Daarom moeten alle beschikbare gronden voor voedselproductie benut worden. Althans dat was de boodschap die de grootste en machtigste landbouwlobby van Europa meteen na de inval van Rusland in Oekraïne de wereld instuurde.

Lees meer

 

Vleeshonger in lobbyland

De Europese Unie  lanceerde vorig jaar de farm-to-forkstrategie om onze landbouw duurzamer te maken. Die strategie moet ervoor zorgen dat de vleesproductie en -consumptie in de lidstaten dalen, om de impact op onze gezondheid en het milieu te beperken. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. In een driedelige reeks analyseert Annick Hus de (Vlaamse) vleeslobby.