Gemeente Boechout treedt niet op tegen veroordeelde puppyhandelaar

De gemeente Boechout verstuurde in januari 2021 een eerste brief naar Mathieu Clerckx, zaakvoerder van hondenzaak Puppyhouse/Happy Doggy. Om hem erop te wijzen dat de twee containers, die sinds 2019 op zijn terrein aan de Provinciesteenweg op het grondgebied van Boechout staan, niet vergund zijn. “Tegen de perceelgrens voor de tuinbergingen werden twee containerunits geplaatst waarvoor geen vergunning aangevraagd werd. Deze staan geregistreerd als bouwovertreding. De twee containerunits zijn niet regulariseerbaar”, staat te lezen in de brief.

Pas in de zomer van 2021 ontving de gemeente Boechout per brief een eerste reactie van de advocaat van Clerckx, die aangeeft dat haar cliënt geen weet heeft van de verkavelingsvoorschriften die stellen dat de twee containers op het terrein niet vergund kunnen worden. De advocaat vroeg een kopie van de verkavelingsvergunning en het ondertekende grafische plan. De containers staan er vandaag nog steeds.

Tijdens het meest recente proces tegen de handelaar in 2021 trad Anthony Godfroid op als vaste raadsman van dierenrechtenorganisatie Gaia. Daarna kwam hij in contact met enkele omwonenden van de hondenhandel. “In de nasleep van die procedure, waarbij ik onder andere de naaste buur en achterbuur van de handelaar bijstond, bleek dat de containers waarin Clerckx zijn puppy’s aanbiedt voor het publiek niet vergund zijn”, zegt de advocaat.

“Wat baat een registratie als bouwovertreding als er niet wordt opgetreden”, stelt Godfroid. “Ik heb al verschillende keren contact opgenomen met ambtenaren van de gemeente Boechout. Ik ben verbaasd over de laksheid die er heerst.”

Lees verder.